Geçen hafta Türkiye’de düzenlenen TÜRKOD Kongresi’nde Kosova’yı Dr. Atakan Koro temsil etti.
Türk Dili Konuşan Deri Bilimciler (Dermatoloji uzmanları) ve Türkiye Dermatoveneroloji Derneği’nin birlikte düzenlediği kongre 8-12 Mayıs 2024 tarihinde Fethiye’de gerçekleşti.
Yoğun ilginin gösterildiği uluslararası kongreye Avrupa ve Asya’nın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda hekim katıldı. Bu kongrenin en büyük özelliğiyse Türk Dünyası Deri Bilimcileri’nin bir araya gelip çalışmalarını Türkçe sunmasıydı.
Dördüncüsü düzenlenen Türk Dili Konuşan Deri Bilimciler Kongresi’ne bu yıl Kosova Türk Hekimler Derneği de davet edildi.
Kongrenin onursal başkanlarından Prof. Dr. Ali Tahsin Güneş yaptığı konuşmada, “Doksanlı yıllarda dünya değişime uğrarken biz bir şeyler yapmadan oturamazdık. Türkistan coğrafyasındaki kardeşlerimizle yeniden canlandırdığımız ilişkileri somut adımlar atarak sağlamlaştırmalıydık. Aynı soydan olduğumuz ve aynı dili konuştuğumuz doktorlarla Türk Dili Konuşan Deri Bilimciler Derneği’ni kurduk. Bu yıl da etkinliklerini bir süredir takip ettiğimiz Kosova Türk Hekimler Derneği’ni kongremize davet etme kararı aldık. Çalışmalarını takdirle karşıladığımız Kosova’daki Türk meslektaşlarımızı tebrik ediyor ve oradaki soydaşlarımıza selâmlarımızı iletiyoruz” dedi.
Karınca kararınca yaptıkları gayretlerin duyulup takdir edilmesinden oldukça memnun kalan KTHD Başkanı Dr. Koro, haklarında söylenen sözlerin oldukça gurur verici olduğunu ve bunun kendilerini çalışmalarda daha azimli hale getireceğini ifade etti.
Şölen havasında geçen 17. Ege Dermatoloji Günleri, ileride bir gün Ege’nin karşı yakasında da yapılması temennisiyle sona erdi.
Biliyorduk, karınca kararınca olan uğraşılarımız elbet duyulacak, hatta takdir edilecekti.
15 yıldır yayımlanan Avrupa Sağlık Dergisi ise bizi duyuracak, sayfalarında bize yer verecekti.
Kosova Türk Hekimleri olarak çifte bayram yaşıyoruz, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Kosova’da emek veren Türk hekimler ve yardımcı tıp çalışanları karşılaştıkları sorunları masaya yatırdı.
Kosova Türk Hekimler Derneği (KTHD) ve Türk Sağlık İşçileri Derneği (TÜSİD) işbirliğiyle yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Prizren’de gerçekleşen toplantıda Kosova’da çalışan Türk doktor ve yardımcı sağlık personelleri yeraldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KTHD başkanı Dr. Atakan Koro, sağlık alanında hizmet verenlerin zaman ve mekân kavramına bakmadan her şartta çalıştıklarını, bundan şikâyet etmediklerini ancak yaşadıkları sorunlara da çözüm bulunmasını istediklerini bildirdi. Sağlık eğitiminden başlayarak meslek hayatları boyunca fedakârlıktan kaçınmayan bu insanlara çok şey borçlu olduklarını vurgulayan başkan Dr. Koro, kendilerine teşekkür ettikten sonra sözü TÜSİD başkanı Erhan Soytari’ye bıraktı.
Sağlık işçilerinin sağlık alanına girmeyi düşündükleri andan itibaren sorunlarla boğuşmaya başladığını ve bu sorunların ömür boyu peşlerini bırakmadığını ifade eden Soytari, ister eğitim, ister istihdam, ister emeklilik döneminde iyileştirmeler hakkında vaatte bulunan ama bu vaatlerin hiçbirini yerine getirmeyen siyasetçilerden de yakındı. Yardımcı tıp personelinin yıllardan beri kendi yağıyla kavrulduğunu söyleyen başkan, merkezî ve yerel düzeye kendi seçtikleri politik temsilcilerin uygun bir sağlık politikası üretemedikleri gibi kendi ürettikleri çözüm önerilerine de kulak tıkadıklarının altını çizdi.
Yuvarlak masa toplantısına katkı sunan ve Kosova Türk sağlık çalışanlarının sorunlarını dinleyen TC Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı ve TC Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, sağlık emektarlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak başladıkları selâmlama konuşmalarında, bu değerli camia üyelerinin eğitimden istihdama kadar yaşadıkları sürecin takipçisi olduklarını ve kendilerine her zaman yardımcı olmaya uğraştıklarını belirttiler.
Tunç Angılı, anavatana sağlık eğitimi almaktan tutun da, tedavi olmaya gidenlere kadar oluşan bu geniş alanı takip etmeye çalıştıklarını, bu alanla ilgili Kosovalı yetkililerle sürekli fikir alışverişinde bulunduklarını, bu konularda kendisinin ulaşılmaz biri olmadığını ve Kosova’daki Türk sağlık emekçilerinin araya başkasını sokmadan kendisine direkt ulaşabileceklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti buradaki soydaşları daima önemsemiştir ve önemseyecektir, dolayısıyla sayımlarda Türk yazılanların bu alanda da önceliği olacaktır, diyen büyükelçi, Kosova’da yaşayan Türkler’in nüfus sayımına katılmaları çağrısında bulundu.
Toplantı, bu tür etkinliklerin daha geniş katılımlı ve sık yapılması temennisinin ardından sağlık uzmanlarının onuruna verilen iftar yemeğiyle son buldu.
Önceki gün Kosova Türk Hekimler Derneği gençlere yönelik bir etkinlik daha düzenledi.
Prizren Belediyesi Kültür, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Kosova Türk Hekimler Derneği arasında yapılan işbirliğinde, hedef, gençlerin sağlık konusunda doğru bir şekilde bilinçlenmesini sağlamaktı.
“Gençler Bilinçleniyor” adıyla düzenlenen etkinlikte CoViD 19 Pandemisi, Grip hakkında doğru bilinen yanlışlar, aşıların önemi, kötü alışkanlıkların kanserle bağlantısı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda gençler bilgilendirildi.
İnteraktif bir şekilde gerçekleşen toplantıda gençleri bilgilendiren dernek başkanı Dr. Atakan Koro, bu etkinliğin gençelere yönelik yapılmasındaki sebebin, zaten halihazırda eğitim gören gençlerin hem bu bilgileri başından beri doğru bir şekilde almalarını sağlamak hem de doğru bir şekilde bilgilendirilen gençlerin etrafını da doğru bir şekilde bilgilendireceklerinden ötürü olduğunu söyledi.
İleri yaştaki bazı insanların sağlık konusundaki bilgilere önyargıyla yaklaşabildiklerini, hâlbuki geçlerin bu önyargıları kırabileceklerini belirten Dr. Koro, bilinçli bir gençliğin sağlık konusunda var olan yanlış bilgilerin yayılmasını önleyebileceğine, önlemekle kalmayıp doğru bilgileri daha kolay anlayarak anlatabileceklerine, dolayısıyla çok sayıda olumsuz girişimi başlamadan bitirebileceklerine inandıkları için bu etkinliği gençlere düzenlediklerini ifade etti.
Öğrenciler, öğretmenler, sağlık çalışanları ve dernek yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı, çoğunluk olmayan topluluk gençlerine bu tür etkinliklerin daha sık yapılması gereğine vurgu yapılarak sona erdi.
Kosova Türk Hekimler Derneği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden hemen sonra başlattığı yardım kampanyasında topladığı nakdî yardımı kısa adı KAHEV olan Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’na bağışladı.
Geçen hafta Antalya’da düzenlenen 2. KAHEV Kongresi’ne Kosova Türk Hekimler Derneği adına davet edilen başkan Dr. Atakan Koro, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden sonra düzenledikleri yardım kampanyasında toplanan nakdî yardımı KAHEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Demet Başer’e teslim etti.
Bağış için düzenlenen törende konuşan Dr. Atakan Koro; Kosova Türk Hekimler Derneği, Kosovalı Türk hekimlerinin büyük ülküleriyle kurulan bir oluşumdur. Derneğimizin kuruluşu küresel salgın zamanına denk geldiği için faâliyetlerimizin tamamını ya ertelemek ya da iptâl etmek zorunda kalmıştık. Bu yıl Kosova Cumhuriyeti’nin 15., Türkiye Cumhuriyeti’nin de 100. yılına denk gelen özel bir 14 Mart Tıp Hekimleri Bayramı tertipleme hazırlıklarını sürdürürken soğuk bir şubat sabahına Türkiye’den gelen acı haberle uyandık. Fazla vakit kaybetmeden diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yardım kampanyası başlattık. Diğer sivil toplum kuruluşları barınma ve giyecek malzemeleri toplarken biz de uzmanlık alanımız olan ilaç ve tıbbî malzeme toplamaya gayret gösterdik. Topladığımız malzemeleri Kosova’da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri aracılığıyla deprem bölgesine gönderdik. Yardım kampanyaları sona erdiğinde de biz yardım toplamaya devam ettik. Meslektaşlarımız ve Kosova halkından gelen nakdî yardımı da bu iki büyük depremde hayatını kaybeden hekim ve yardımcı tıp personelinin çocuklarının eğitiminde kullanılmak üzere vakfınıza bağışlıyoruz, dedi.
Dernek başkanından sonra söz alan vakıf başkanı Dr. Demet Başer, Kosova’dan gelen bu bağışın çok anlamlı olduğunu ve arzu edilen biçimde değerlendirileceğini belirtti. Bu bağış için vakıf üyeleri adına şükranlarını iletip her iki kuruluştaki meslektaş dayanışması ve işbirliğinin devam etmesini dilediğini ifâde etti.
Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi (TDK) Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Dr. Atakan Koro Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Dafina Gexha Bunjaku ile görüştü.
Dr. Atakan Koro yaptığı açıklamada “Bakan yardımcısıyla yaptığımız görüşmede bu kez tıp fakültesi dışında farklı sağlık bölümlerinden mezun olanların Kosova’ya dönüşte yaşadıkları sorunları ele aldık. Türkiye’den mezun olmuş profesyonellerimiz, mezun oldukları bazı sağlık bölümlerinin Kosova’da karşılığının olmamasından yakınıyordu. Bu bölümlerin bazıları ülkemizde tanınmadığı için yıllardan beri mesleklerini icra edemiyorlardı. Biz uzun zamandan beri hem Kosova Türk Hekimler Derneği olarak hem de TDK Eğitim Çalışma Grubu olarak bu sorunu çözmekle zaten ilgileniyorduk. Sağlık Bakanlığı’nın da ciddi çalışmasıyla bu sorun şimdi büyük oranda hâlloldu. Bu sorundan muzdarib olanlar artık Sağlık Bakanlığı’na ulaşıp tanımlanmış bölümler hakkında bilgi alabilir, ardından gerekli işlemleri başlatabilirler” dedi.
Dr. Dafina Gexha Bunjaku da bölümlerin tanımlanması için bakanlıkta büyük bir çalışma grubu kurduklarını, özellikle başbakan Albin Kurti’nin talimatı ve desteğiyle bu sorunu beklenenden daha kısa sürede çözüme kavuşturduklarını dile getirdi. Dr. Koro bu ve buna benzer sorunları geçen sene bizzat başbakanın kendisine ilettiklerini, başbakan Kurti’nin de bu sorunun çözülmesinde gösterdiği çabadan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Her iki meslektaş, bu tür sorunların çözüme ulaştırılması için aralarındaki işbirliğinin süreceğini belirtip bölümlerin tanımlanmasıyla Kosova’da sağlığa artık daha fazla katkı sunacak olan profesyonellere hem hayırlı olsun hem de başarı dileklerinde bulundular.
Prizren merkezli Kosova Türk Hekimler Derneği’nin (KTHD) her yıl kutladığı 14 Mart Tıp Hekimleri Bayramı, bu yıl Türkiye’de meydana gelen deprem nedeniyle 14 Mart Tıp Hekimleri Anma Günü olarak düzenlenecek.
Kosova Türk Hekimler Derneği tarafından yapılan açıklamada;” küresel salgın nedeniyle geçen senelerde iptâl etmek zorunda kaldığımız, sonrasında da salgın tedbirlerini elden bırakmayarak mütevazı bir şekilde kutladığımız Tıp Hekimleri Bayramı’nı, bu sene tam da bayram havasında kutlamaya hazırlanırken, Türkiye’de meydana gelen deprem felâketi ve âkabinde yaşanan acıları paylaştığımız ve anavatanla dayanışma içerisinde olduğumuz için, bu seneki 14 Mart’ı bayram havasında değil, sadece bir anma günü olarak hatırlamaya ve hatırlatmaya karar verdik.
Bir taraftan depremde yitirdiğimiz meslektaşlarımızın yasını tutarken, diğer taraftan yaraları sarmaya çalışan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu vurgulamak amacıyla bu yıl da bu önemli ve anlamlı günü anmayı uygun gördük,” ifadelerine yer verildi.
11 Mart, Cumartesi, saat 18:00’de Prizren Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek etkinlik halka açık olacaktır.
Kosova Türk Hekimler Derneği (KTHD) Başkanı Dr. Atakan Koro, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ramadan Mazrek ve Dr. Engin Tokay’dan oluşan Kosova Türk Hekimler Derneği heyeti, Prizren Bölge Hastanesi başhekimliğine yeni atanan Dr. Narqize Arënliu Hoxhaj’a tebrik ziyaretinde bulundular.
Meslektaşlarına yeni görevinde başarılar dileyen dernek üyeleri, Prizren Bölge Hastanesi hakkında da istişarelerde bulundu.
Hastanede görev yapmakta olan Türk hekim ve yardımcı sağlık personelinin mevcut durumundan bahseden heyet üyeleri, işe alım sırasında ülke genelinde yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını, fakat bu konuda oluşabilecek bir gelişmede hastanenin yeni yönetiminden azami düzeyde şeffaflık talep ettiklerini ifade ettiler.
Dernek hakkında bilgilendirilen başhekim Arënliu Hoxhaj da, üyelerinin büyük bir kısmının Türkiye mezunu olan Kosova Türk Hekimler Derneği doktorlarının sadece Prizren için değil, Kosova ile Türkiye arasında sağlık alanında bir köprü olduğunu ve bundan faydalanmak istediklerini belirtti.
Görevi yeni devralan başhekimden kısa zamanda mucize beklemeyecek kadar hastanenin durumunu bildiklerini söyleyen KTHD heyeti, bu zorlu süreçte Dr. Arënliu Hoxhaj’ı destekleyeceklerini ve kendileriyle işbirliğinde bulunmaktan kaçınmayacaklarını vurguladılar.
Dr. Mahmut İdriz Mumcu’nun vefatı vesilesiyle Kosova Türk Hekimler Derneği taziye mesajı yayımladı.
Başta Kosova’da verem hastalığının ortadan kaldırılması için verdiği mücadelenin yanında, ülkemizi bilimsel arenada temsil etmiş, Kosova Türklüğü’nün yaşatılmasında büyük pay sunmuş, kültür, sanat, spor ve politika alanında etkin rol almış olan Dr. Mahmut İdriz Mumcu’yu kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.
Derneğimizin de üyesi olan meslektaşımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabır ve tıp camiasına başsağlığı dileriz.
Dr. Atakan Koro imzalı Kosova Türk Hekimler Derneği, Kosova’nın ünlü üroloji uzmanı dr. Şefçet Mehmet’in vefatı nedeniyle taziye mesajı yayınladı.
Taziye mesajında, “Zamanında Gilan Devlet Hastanesi’nde üroloji bölümünü kuracak kadar girişken, maddî durumu müsait olmayan hastaları karşılık beklemeden muayene ve tedavi edecek kadar gönlü zengin olan meslektaşımızı kaybetmenin acısını yaşıyoruz.
Hem Kosova Türk toplumunda hem de tıp camiasında yeri doldurulamayacak olan Dr. Şevçet Mehmet’e Allah’tan rahmet, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı dileriz.” ifadelerine yer verildi.
Kosova Türk Hekimler Derneği, küresel salgın nedeniyle sürekli ertelemek zorunda kaldığı 14 Mart Tıp Hekimleri Bayramı’nı bu kez kutladı. Prizren Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen kutlamaya derneğin hekim üyelerinin yanısıra genel ve yerel yönetimin, Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaki kurumlarının, Kosova Türk Taburu’nun, siyasî partilerin, sivil toplum örgütlerinin, medya merkezlerinin temsilcileri ve davetliler katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Kosova Türk Hekimler Derneği Başkanı Dr. Atakan Koro, 14 Mart’ın anlam ve öneminden bahsetmeden önce, kutlamaya davet edilen, fakat görevleri ve toplantıları nedeniyle yurt dışında bulundukları için kutlamaya katılamayan üst düzey yönetici ve kuruluş temsilcilerinin selamlama ve tebriklerini davete katılanlara iletti.
Dernek başkanı Dr. Koro’nun konuşmasından sonra söz alan Türk Taburu’ndan Tabip Albay Dr. Güngör Güner, Türkiye’de kutlamaya alıştıkları Tıp Hekimleri Bayramı’nı ilk defa Türkiye dışında hem de Kosova’daki Türk meslektaşlarının düzenlediği etkinlikte kutlamanın kendisine verdiği heyecan ve mutluluğu dile getirerek, dernek üyelerini tebrik edip başarılar diledi.
Yurdun sağlık sisteminde yaşanan sıkıntılar, özellikle Kosovalı Türk doktorların karşılaştıkları sorunlar ve Kosova Türk Hekimler Derneği’nin bu sorunlara çözüm bulma yönünde yaptığı girişimlerden bahsedilen bu etkinlik, tartışmalardan sonra katılımcıların onuruna verilen bir kokteylle sona erdi.
Kosova Türk Hekimler Derneği Başkanı Dr. Atakan Koro’nun konuşması:
Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı’ndan sayın tabip albay Güngör Güner, TC Prizren Başkonsolosluğu Ataşe Yardımcısı sayın Atilla Çakıt, Kosova Cumhuriyeti’nin genel ve yerel yönetim temsilcileri, Kosova’da faaliyet gösteren Türk parti temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, medya temsilcileri, değerli misafirlerimiz ve sayelerinde böyle muhteşem bir günü kutladığımız pek kıymetli hekimler, meslektaşlarım, Kosova Türk Hekimler Derneği’nin 14 Mart Tıp Hekimler Bayram kutlamasına hoş geldiniz, şeref verdiniz.
Bu kutlamamıza davet ettiğimiz bölgesel kalkınma bakanı ve Kosova meclisi Türk milletvekilleri yurtdışında bulunduklarından kutlamaya katılamadıklarını bildirdi ve bu davet için teşekkür ve tebriklerini ilettiler. Yakın zamanda kendileriyle yüzyüze görüşme gerçekleştirip davet ettiğimiz ve katılım için söz aldığımız Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık ve maiyeti, savaş çıkması üzerine kalabalık bir Kızılay ekibiyle Ukrayna’ya gittiklerini ve bu kutlamaya katılamayacaklarını üzüntüyle bildirip Kosova Türk hekimlerini selamladıklarını ilettiler. Yine bu akşam kutlamamızda konuşmaları olmasına rağmen havaalanında çıkan bir sorun yüzünden gelişlerini ertelemek zorunda kalan ve benim de üyesi olduğum Yeryüzü Doktorları temsilcileri, davet ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’daki kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, farklı nedenlerden dolayı katılamayacaklarını üzüntüyle bildirerek kutlamamızı selamlamışlardır.
Tarih 14 Mart 1827’yi gösteriyordu Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire kurulduğunda. O dönem tahtta bulunan ve ülkeyi birçok reformla tanıştıran Padişah 2. Mahmud’un yenilikçi etkileri tıbbiyede de görülmüş ve bu tarih Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmiştir.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan ve Tıbbiyeli Hikmet olarak da tanınan Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının Türkiye’nin savunma hareketi olarak başlamıştır.
İşte hem Kosova’da hem de Kosova dışında eğitim görüp hekim olmaya hak kazanan Kosova Türk hekimleri, sadece mesleklerinin zorluklarını değil, aynı zamanda mensubu oldukları milletin, parçası oldukları halkın, vatandaşı oldukları memleketin, insanlığın derdini dert edinmekle kalmamış, onların sıkıntılarına çözümler üretmek, çözüm üretirken fikir alışverişinde bulunmak, kısacası dayanışmanın gücünden faydalanabilmek için, bir araya gelerek Kosova Türk Hekimler Derneği’ni kurmuştur.
“Halkımızın başta sağlıkla ilgili dertlerine derman bulabilmek, hem emektar hem de yeni hekim olmuş meslektaşlarımızın karşılaştıkları sorunları çözebilmek ve Türkiye’de okumuş ve orada çalışan değerli hekimlerimizle olan bağlantımızı her daim canlı tutabilmek için” cümleleriyle kuruluşunu duyuran Kosova Türk Hekimler Derneği’nin değerli doktorları, bu ilkeleri sadece kuruluşta değil her zaman benimsediklerini de ilan etmişlerdir.
Günümüzde sanatını icra ettiğimiz tıbbiye ve onun icracıları hekimler çok sayıda sorunla mücadele etmektedir. Başta bürokratik hantallıklar, halkın sağlık hizmetlerine ulaşmasındaki eksiklikler, doktor ve yardımcı sağlık personeline yüklenen ve karşılığı verilmeyen aşırı yük ve daha nicesi, bu gibi sıkıntıların başlıcalarını oluşturmaktadır.
Bu sıkıntılar sadece ülkemizde değil, bulnduğumuz bölgede de her zaman olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Hele hele son zamanlarda yaşanan küresel krizler de bu sorunlar silsilesini arttırmakla kalmamış, içinden çıkılamaz bir zorluğa ulaştırmıştır.
Ülkemiz Kosova’da da hekimler maddi ve manevi sıkıntılar yaşamaktadır.
Bu sıkıntılar, azının ülkemizdeki tıp fakültesinden, çoğunun başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere başka ülkelerden mezun olunmasıyla ve ülkeye hizmet etmek için yurda dönmeye karar verilmesiyle başlar.
Son zamanlarda Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun olan doktorlarımızın sayısı artmaktadır. Öğrencilik yıllarında yaşanan zorlukların daha büyüğü ve çetrefillisi asıl tıbbiyeden mezun olup da yurda dönmeye karar verilmesiyle belirir. Yurda dönen yeni mezun bir doktor denklik, çalışma belgesi ve çalışma izni alma gibi sorunlarla karşı karşıya kalır. Bunların sorunların büyük sorun olarak adlandırılmasının nedeni; bu temel işlemlerin ne kadar süreceğinin ve bu süreçte nelerle karşılaşılacağının bilinmemesidir. Kestirilememesidir.
Her ne kadar bu işlemleri yapmakla yükümlü olan kurumlar, sorunların büyük bir kısmının başvuru aşamasında gerekli hazırlığı yapmayan başvurandan kaynaklandığını belirtseler de sorunun asıl büyük kısmının kurumlar ve onların çalışma organlarından kaynaklandığı aşikârdır.
Çünki bu süreçten sorumlu olan kurumların aralarında iletişimin zayıf olması, başka ülkelerde görülen tıp eğitimindeki bazı farklılıklara vakıf olunmaması, bu işlemlerin yürütüldüğü birimlerdeki liyakatsizliğin azımsanmayacak kadar yüksek olması bu temel sürecin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği hakkında herhangi bir fikir yürütülmesini neredeyse imkânsız hale getirir.
Biz bu işlemler için doktorlardan istenen belgelerin eksiksiz teslim edildiği halde, bu sürecin en az altı aydan önce sonuçlanmayacağını, bazan bir yıldan bile uzun sürdüğüne şahit olduk ve şahit olmaya devam etmekteyiz.
Denklik, lisanslama ve çalışma izni işlemlerinin üç ayrı kurumda yapılması ve bu kurumların arasında neredeyse sıfıra yakın iletişimin olması bu sürecin ne kadar meşakatli bir şey olduğu işlemler hakkında fikir verme açısından bir ispattır.
Son zamanlarda bazı işlemlerin çevrimiçi yapılıyor olması başvuranlar için bir umut olsa da bu sürecin gene büyük bir kısmının şahsi sürdürüldüğü unutulmamalıdır. Dileriz bu işlemlerin en azından büyük bir kısm fazla vakit keybedilmeden çevrimiçine dönüştürülüp, uygulanır.
Ancak tamamlanma süreci belli olmayan bu sürecin bitmesi sorunların da bittiği anlamına gelmemektedir. Kosova Cumhuriyeti sağlık sisteminde işe yerleştirmelerin belli bir zamanının olmaması bundan sonra karşılaşılan bir diğer büyük sorundur. Yani Kosova’da hekimlik sanatını icra edebilir belgesine sahip olmuş bir doktora, hemen bir sağlık kurumuna yerleştirilebilir veya atanabilir garantisi verilmez. Devlet sağlık kurumlarında işe alım ilanı yayımlanana kadar ve başvuru kriterleri yerine getirilene kadar doktorların açıkta kalması sıradan bir durumdur. Yahut işe alım başvurusu alan devletin herhangi bir sağlık kurumunun doktorla geçici kontrat imzalama hakkına da sahip olduğu unutulmamalıdır. Anlaşılacağı üzere, devlet kurumunda kontratla göreve başlamış bir doktor, kontratı uzatılmadığı halde tekrar işsiz kalabilir.
Bir örnek vermek gerekirse, saydığımız bu problemlerden ötürü, ülkenin ikinci en büyük hastanesi olan Prizren Bölge Hastanesi’ne yaklaşık 20 senedir herhangi bir Kosovalı Türk doktor daimi olarak görevlendirilmemiştir ve şu anda bahsi geçen hastanedeki Türk doktorların ya emeklilik zamanı gelmiş ya da emeklilik zamanına oldukça yakınlar.
Biz biliyoruz ki Kosova’dan mezun olmuş doktorlar da aynı sıkıntıları yaşıyor, hatta tıpdışı bölümlerden mezun olanlar da aynı yollardan geçiyor. Fakat bütün bunlara rağmen gerekli adımların atılmasında ağır kalınması bu ülke insanını da hayal kırıklığına uğratıyor.
Dolayısıyla bu tür muamelelere maruz kalmak istemeyen veya belirsizlik içerisinde uğraşma kuşkusu taşıyan meslektaşlarımız ya geldikten kısa bir süre sonra vazgeçip tekrar Türkiye’nin yolunu tutuyor ya da Kosova’ya dönmemeyi tercih ediyor.
İşte bunun endişesini taşıyan Kosova Türk hekim camiası hem hali hazırda çalışan meslektaşlarımızın, hem yeni mezun olan meslektaşlarımızın hem de ileride aramıza katılacak meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm üretebilmek, sorunlar sıfırlanamasa da en azından etkisini hafiletebilmek amacıyla kurduğumuz bu dernek, tıpkı kaderimiz gibi kuruluşunun daha 40. Gününü dolduramadan küresel salgının patlak vermesiyle, bütün projelerini, çalışmalarını, etkinliklerini ya ertelemek ya da iptal etmek zorunda kalmıştır.
Pandemi döneminin ilk gününden itibaren cephenin en ön sırasında canla başla mücadele eden üyelerimiz, sadece uzmanı oldukları kendi bölümlerinden değil, insan sağlığını ilgilendirecek bütün alanlarda tıbbi hünerlerini sergileyerek, bu ağır zamanlardan insanlığın en az hasarla çıkması için uğraş vermişlerdir.
Bu dönemde sağlıklarından olan, meslektaşlarını yitiren, yardımcı tıp personeli olan arkadaşlarını kaybeden, hatta uzun zaman üzerlerinden atamayacakları bir travmayı miras alan bu kanatsız melekler yine de geleceğe yaşamdolu bakılabilmesi için elinden geleni yapacaklardır.
İşte bu küresel savaştan ağır yaralarla ama zaferle çıkmaya başlayan bu beyaz önlüklü kahramanların önünde saygıyla eğilmeli ve bu zor zamanlarda yaptıkları minnetle daima hatırlanmalıdır.
KTHD kurulduğu günden itibaren Kosova’daki sağlıkla ilgili kurum ve kuruluşları, Kosova’daki Türk sivil toplum kuruluşlarını, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’daki kuruluş ve temsilciliklerini ziyaret etmiş ve yararlı olan her türlü işbirliğine açık olduğunu bildirmiştir.
Daha birkaç hafta önce de Türkiye’deki tıp camiasının önde gelen kurumları ve bizleri bir an bile unutmayan sivil toplum örgütleriyle görüşmeler gerçekleştirmiş, beraber yapılacak çalışmalar hakkında tartışmalar yürütmüştür. En yakın zamanda bu işbirliğinin meyvelerini vereceği ümidini ve üyelerimizle paylaşmanın gururunu taşımaktayız.
İşte biz hekimler için anlamı büyük olan bu günde mütevazı davetimize katıldığınız için size teşekkür eder, daha nice etkinlikte bir arada olmayı can-ı gönülden temenni ederiz.
Halkın başta sağlıkla ilgili dertlerine derman bulabilmek, emektar Türk hekimlerinin karşılaştıkları sorunları çözebilmek ve Türkiye’de okumuş ve orada çalışan değerli hekimlerle olan bağlantıyı her daim canlı tutabilmek amacıyla kurulan Kosova Türk Hekimler Derneği, kurulduğu sene Kosova’da kutlayacağı 14 Mart Tıp Hekimleri Bayramı’nı küresel salgının patlak vermesiyle ertelemek zorunda kalmıştı.
Kosova Türk Hekimler Derneği Başkanı Atakan Koro konu ile ilgili olarak Kosovaport’a yaptığı açıklamada, ” Küresel salgının şiddetinin azalmasıyla etkinliklerine devam etme kararı alan dernek üyeleri, bu yeni başlangıcı iki yıldan beri ertelemek mecburiyetinde kaldıkları 14 Mart Tıp Hekimleri Bayramı Kutlaması ile yapmayı uygun gördüler.” ifadelerini kullandı.
12 Mart, cumartesi akşamı, saat 18:00’de Prizren Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek kutlamaya Kosova Türk hekimlerinin yanısıra, genel ve yerel yönetimin, sivil toplum örgütlerinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaki kurumlarının, Türkiye’nin sağlık alanında önde gelen kuruluş temsilcilerinin ve çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.
Kosova Demokratik Türk partisi (KDTP) Genel Başkanı ve milletvekili Fikrim Damka’nın girişimiyle Yunus Emre Prizren Enstitüsü evsahipliğinde pandemi süreci ve COVID-19 ile mücadele değerlendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Prizren Başkonsolosu Serdar Özaydın, Milletvekili Fidan Brina Jılta, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, KDTP Genel Sekreteri ve Sağlık Koordinatörü Varol Bekteş, Prizren Şube Başkanı Levent Buş, Kosova Türk Sağlıkçılar Derneği yönetim üyeleri, Kosova Türk Hekimler Derneği yönetim üyeleri, sağlık çalışanları, moleküler biyoloji ve genetik dalında mezunlar katıldı.
Toplantıda, atlatılması gereken bu zor süreçte halkımızı bilinçlendirmenin önemi, ön cephede mücadele eden sağlık çalışanların yaşadıkları zorluklar, malzeme eksikliği, yeni normalleşmeye adaptasyon, alınması gereken önlem ve tedbirler, pandemi ile ilgili bilinçlendirme videoları ve broşürlerin dağıtımı, salgınla yaşama hususunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında konuşuldu.
KDTP ve Türk kurumlarının işbirliği ile sağlık alanında faaliyet gösteren derneklerle birlikte, salgının en az zararla atlatılması için yapılabilecekler ve alınacak tedbirler konusunda fikir birliğine varıldı.
Ayrıca KDTP’nin sağlık koordinatörü ile sağlık alanında faaliyet gösteren derneklerle birlikte, sağlık sektöründe çalışan Türk soydaşların tümünü kapsayacak bir veritabanı oluşturulmasını ve bu sayede daha verimli ve etkin çalışmaların yürütülmesinin önemine vurgu yapıldı.
Kosova Türk Hekimler Derneği, İzmir’de meydana gelen şiddetli depremin ardından bir bildiri yayınladı.
Kosova Türk Hekimler Derneği Başkanı Atakan Koro imzalı bildiride, hekimlerin ve arama kurtarma çalışmalarına katılan görevlilerin azimli çalışmalarına vurgu yapılırken, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dilendi.
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Geçen hafta güzel İzmir depremle sarsılırken, yüreğimizin en derin yeri de aynı şiddetle sarsıldı.
Kaç yaşam yitirilecek, kaç hayat kararacak, kaç fidan solacak gibi sorular bir taraftan beynimizi kemirirken, diğer tarafımızda da kurtarılacak canlara dair ümitlerimiz daima tazeliğini koruyordu.
91 saat sonra bile mucizeler görebildiysek, işte bu umut bağladıklarımızın umutlarımızı boşa çıkarmayacaklarına olan inancımızdan bir an olsun bile şüphe duymadığımızdandır.
Kosova Türk Hekimler Derneği üyeleri olarak başta meslektaşlarımız ve yol arkadaşlarımızı bu fedâkarca gayretleri için kutlayıp gurur duyarken, bütün arama ve kurtarma ekiplerini özverili çalışmalarından dolayı tebrik eder, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileriz.
Büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti’ndeki arama ve kurtarma çalışmalarını gururla seyrederken, İzmir’deki soydaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bir daha böyle felâketlerin yaşanmaması için de dua ederiz.”
Kosova Demokratik Türk Partisi KDTP yetkilileri, salgın döneminde olağanüstü çaba göstererek yoğun çalışma saatleriyle sağlığımızın geri kazanılması ve korunması için emek veren, risk altında görev yapan sağlık çalışanları ile biraraya geldiler.
Parti yetkililerinin sağlık çalışanları ile bir araya geldiği kahvaltı organizasyonuna, KDTP Genel Başkanı ve Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, T. C. Prizren Başkonsolosu Serdar Özaydın, Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan, Milletvekili Fidan Brina Jılta ile partinin Genel Sekreteri ve Sağlık Koordinatörü Varol Bekteş katıldı.
Etkinlikte, sağlık çalışanlarının sorunları dinlenerek, sorularına tek tek cevap verildi. Ayrıca, sağlık alanında atılması gereken adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
KDTP tarafından kouyla ilgili yapılan açıklamada, “Kosova Türk Sağlık İşçileri ve Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği ile Kosova Türk Hekimler Derneği işbirliğiyle, ileriye dönük yapıcı eylemlerde bulunulması ve sağlık sektöründe sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılması kararlaştırıldı. Düzenli bir şekilde yapılacak toplantılarla Partimizin destekleriyle derneklerimiz aktif bir şekilde çalışarak, sağlık alanındaki sorunlara daha hızlı çözümler bulunması için gereken tüm girişimlerin yapılması sağlanacaktır. Düzenlenen kahvaltıda konuşmaların ardından özverili tüm sağlık çalışanları ayakta alkışlanarak destek sunuldu” ifadelerine yer verildi.
Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka girişimiyle bugün Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde pandemi süreci ve COVID-19 ile mücadele değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya T. C. Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Prizren Başkonsolosu Serdar Özaydın, Milletvekili Fidan Brina Jılta, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, KDTP Genel Sekreteri ve Sağlık Koordinatörü Varol Bekteş, KDTP Prizren Şube Başkanı Levent Buş, Kosova Türk Sağlıkçılar Derneği yönetim üyeleri, Kosova Türk Hekimler Derneği yönetim üyeleri, sağlık çalışanları, moleküler biyoloji ve genetik dalında mezunlar katıldı.
Atlatmamız gereken bu zor süreçte halkımızı bilinçlendirmenin önemi, ön cephede mücadele eden sağlık çalışanların yaşadıkları zorluklar, malzeme eksikliği, yeni normalleşmeye adaptasyon, alınması gereken önlem ve tedbirler, pandemi ile ilgili bilinçlendirme videoları ve broşürlerin dağıtımı, salgınla yaşama hususunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında konuşuldu.
Toplantıda KDTP ve Türk kurumlarının işbirliği ile sağlık alanında faaliyet gösteren derneklerimizle birlikte, salgının en az zararla atlatılması için yapılabilecekler ve alınacak tedbirler konusunda fikir birliğine varıldı.
Ayrıca KDTP sağlık koordinatörü ile sağlık alanında faaliyet gösteren derneklerle birlikte, sağlık sektöründe çalışan Türk soydaşlarımızın tümünü kapsayacak bir veritabanı oluşturulmasını ve bu sayede daha verimli ve etkin çalışmaların yürütülmesinin önemine vurgu yapıldı.
Halkımızın başta sağlıkla ilgili dertlerine derman bulabilmek, emektar hekimlerimizin karşılaştıkları sorunları çözebilmek ve Türkiye’de okumuş ve orada çalışan değerli hekimlerimizle olan bağlantımızı her daim canlı tutabilmek için, uzun zamandan beri oluşumuna ihtiyaç duyulan KOSOVA TÜRK HEKİMLER DERNEĞİ’nin kurulduğunu ilan etmekten gurur duyarız.
Bu toprakların hekimleri, kısıtlı imkânlarla okuduğu, öğrendiği ve başarıyla icra ettiği tıp sanatını birçok engele rağmen sahiplenmekle kalmayıp, türlü fedakârlıklar göstererek geliştirmiş ve halen de ilerletmeye devam etmektedir.
Halkın varolan sağlık sorunlarını çözebilmek için sürekli uğraşan bu değerli insanlar, maalesef, kendi dertlerini anlatabilecekleri, sorunlarına çözüm yolları arayabilecekleri, kısacası dayanışma içerisinde olabilecekleri bir oluşum kurma girişimlerini daima ertelemek zorunda kalmışlardır.
Pratik hayatta emekli olunamayan bu değerli vazifeden ancak resmi olarak emekli olmuş ve bu kutsal mesleği halen etkin olarak icra eden hekimleri de aynı çatı altında toplayabilmekiçin, ülkemizin güzide hekimleri 02.02.2020 tarihinde bir araya gelerek, KOSOVA TÜRK HEKİMLER DERNEĞİ’ni kurmuştur.
Dayanışma içerisinde olacağımız ve her yönden geliştirmek için çabalayacağımız bu kuruluşun kapılarının katkı sunabilecek bütün hekimlerimize açık olduğunu belirtir, bu güzel haberi aziz halkımızla paylaşmaktan şeref duyarız.
KOSOVA TÜRK HEKİMLER DERNEĞİ